Húrozás

Ahhoz, hogy játéka a lehető legtökéletesebb legyen és csuklóját a legkevesebb terhelés érje, fontos, hogy rendszeresen kicseréltesse ütője elhasználódott, megnyúlt húrjait. Magyarországon – ugyanúgy, mint bárhol másutt a világon – rengeteg féle teniszhúr kapható, sokféle márka név alatt. A teniszhúr piac rendkívül széles, de ennek ellenére, sokkal kevesebb információt lehet a teniszhúrokról beszerezni, mint a teniszütőkről. Teniszütő vásárlás esetén, a legtöbb esetben csak mellékszereplőnek tűnik a teniszhúr, pedig a teniszütő végső teljesítményét 20-60%-ban a teniszhúr határozza meg.

Általános szabályok:

  • Minél keményebbre van feszítve a teniszhúr, annál kevésbé “lövi” ki a labdát, de sokkal jobb lesz az irányítás. Puhább húrozás esetén nagyobb erejű lesz az ütés, de nagyobb lesz – a rosszabb kontroll miatt – a szóródás is.
  • Minél nagyobb fejű az ütő, annál feszesebbnek kell lennie a húrnak.
  • Minél vékonyabb a teniszhúr vastagsága, annál rugalmasabb, érzékenyebb, de annál hamarabb is szakad el. Természetesen ez az állítás fordítva is igaz. – Minél vastagabb a teniszhúr, annál kevésbé szakadós, de annál érzéketlenebb is.

A következőkben összefoglaljuk, hogy a húr vastagságnak és feszességnek milyen eltérő hatásai lehetnek.

  1. Ha a húrfeszesség puhább: akkor az erő akkor több; az irányítás rosszabb; a tartósság hosszabb lehet; az érzékenység jobb; a karra ható terhelés kevesebb.
    Ha a húrfeszesség keményebb: akkor az erő kevesebb; az irányítás jobb; a tartósság rövidebb; az érzékenység rosszabb; a karra ható terhelés több.
  2. Ha a húrvastagság vékonyabb: akkor a rugalmasság nagyobb; a tartósság rövidebb; a pörgetés jobb; az érzékenység jobb; a karra ható terhelés kisebb.
    Ha a húrvastagság nagyobb: a rugalmasság kisebb; a tartósság hosszabb; a pörgetés kevesebb; az érzékenység rosszabb; a karra ható terhelés nagyobb.